Köklü geçmişi, tarihi dokusu ve kültürel özellikleri ile birlikte Türkiye’nin en önemli illerinden birisi olan Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Türkiye’nin en önemli konumlarından birisinde bulunmaktadır. Her yıl yurt içi ve yurt dışından birçok ziyaretçi kabul eden Siirt, tarihi ve turistik yerleri ile büyük önem taşımaktadır. Köklü tarihi ve kolay ulaşım imkanları ile birlikte yolunuz düştüğü zaman mutlaka görmeniz gereken tarihi mekanlar bulunmaktadır.
Siirt’te yer alan tarihi ve turistik mekanlar; camiler, türbeler, kaleler ve diğer birçok yapılar bulunmaktadır. Bu yerler Siirt’in kolay ulaşım imkanları ile kısa sürede gezilebilir bir durumdadırlar. Siirt kapsamlı bir seyahat gerçekleştirdiğinizde mutlaka görmeniz gereken bu turistik alanlar birçok insanın ilgisini çekmekte ve ziyarete açık bir durumda bulunmaktadır.
Siirt’te yer alan ve mutlaka görülmesi gereken bu tarihi yerler arasında; Veysel Karani Türbesi, Tillo Kalesi, Ulu Camii, Cumhuriyet Camii, Saat Kulesi, Şeyhul Hazin Hazretleri Türbesi, Şeyh Muhammed Kazım Türbesi, İrun Kalesi, Sultan Memduh Türbesi, Kalatül Üstad Kalesi, Derzin Kalesi, Zemzemül Hassa Hatun, Kormas Kalesi, İsmail Fakirullah Hazretleri, Erzen Ören Yeri ve Şirvan Kalesi gibi yerler bulunmaktadır.
Siirt merkezden kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz, Baykan ilçesinde bulunan Veysel Karani Türbesi, karayolu kullanılarak dakikalar içerisinde gidilebilecek bir mesafededir. Taksi, dolmuş ve şahsi araç kullanılarak kolayca ulaşım sağlanabilir.
Veysel Karani’nin kabrini barındıran bu türbe, Siirt’e yolu düşen herkesin görmesi gereken ve kolayca gidebileceği bir konumda bulunmaktadır. Her yıl hem Siirt yerlileri hem de yurt içinden diğer insanlar tarafından ziyaret edilmesinin yanı sıra turistler tarafından da sıkça ziyaret edilmektedir.
Mekan her dönemde ziyarete açık bir halde bulunmaktadır. Giriş için herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Veysel Karani Türbesi’ne girişlerde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Oldukça büyük bir alanı tepeden gösteren Tillo Kalesi’ne merkezden ve diğer ilçelerden şahsi araç ya da toplu taşıma araçları ile dakikalar içerisinde ulaşım sağlanabilir.
Tillo Kalesi’nin önemi tarihin astroloji çalışmalarında, vadiyi ve çayı tepeden görmesi ile ve seyir terasına yakınlığı ile bilinmektedir. Mekan kale olma özelliğinin yanı sıra şehri tepeden görmesiyle de ilgi toplamaktadır ve eşsiz manzarası ile gerek fotoğrafçıların gerek turistlerin ilgisini çekmektedir.
Mekan tüm zamanlarda ziyarete açık olmakla birlikte ziyaret yapabilmek için herhangi bir yaş sınırı yoktur.
Girişlerde ücret talep edilmez.
Siirt’in tam olarak merkezinde yer alan Ulu Cami’ye ulaşım için taksi ya da şahsi araç kullanabilir ve dolmuş ile de dakikalar içinde ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.
Ulu Camii, çok önemli ve köklü bir geçmişe sahiptir. Çok eski bir yapıya sahip bu caminin yapılış tarihi bilinmemektedir. Merkezi bir konumda bulunan bu camii, ziyaret için oldukça uygun bir yerdedir ve gerek Siirt yerlilerinin, gerek yurt içinden diğer insanların ilgisini çekmektedir. Bu cami o kadar eskidir ki, yapımından sonra onarım çalışmaları bile ilk olarak 523 daha sonrasında ise 658 yıllarında yaptırılmıştır.
Her mevsimde ziyarete açık bir durumda olan bu cami için girişlerde yaş kriteri bulunmamaktadır.
Girişlerde ücret talep edilmemektedir.
Oldukça eski bir cami olan Cumhuriyet Camii, Siirt Merkez ilçesinde yer alan Ulus Mahallesi’nde yer almaktadır. Diğer ilçelerden dolmuş vasıtası ile kolayca ulaşılabilir, merkezde de oldukça yakın bir konumda bulunduğu için taksi ve Ulus Mahallesi’ne giden araçlar tercih edilebilir.
Cumhuriyet Camii’nin yapım tarihi bilinmemektedir. 1929 tarihinde camide onarım çalışması yapılmıştır. Caminin diğer adı ya da eski adı, Hıdr-Ul Ahdar’dır. Tamiri Cumhuriyet sonrasında yapıldığı için caminin adı değişmiş ve Cumhuriyet Camii olmuştur. Mimarisi ile dikkat çeken bu cami turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.
Her dönemde ziyarete açık olan bu camiye girişlerde yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Camiye girişlerde ücret talep edilmemektedir.
Siirt’in tam merkezinde yer alan Saat Kulesi’ni görmek için taksi, şahsi araç ya da dolmuş kullanabilirsiniz. Dakikalar içerisinde gidip görebileceğiniz Saat Kulesi, çoğu il ve ilçede olduğu gibi Siirt’te de merkezde bulunuyor.
Bu kuleyi 1905 yılında Alaaddin Paşa inşa ettirmiştir. Bu kule daha sonrasında yıkılmıştır ve şu anki kule 1975 yılında inşa edilmiştir. Şehirde sembolik bir önem taşımaktadır. Siirt’i ziyaret edilenler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu kule, şehrin yerlileri tarafından da ilgi ile korunmaktadır.
Siirt’te yer alan Saat Kulesi, sembolik bir yapıdır ve içine giriş yoktur. Ziyaretçiler bu yapıyı dışarıdan gözlemleyebilirler. Her dönem ve her gün gözlemleyebileceğiniz saat kulesine giriş olmadığı için yaş sınırı da söz konusu değildir.
Girişler söz konusu olmadığı için herhangi bir ücret talep edilmez.
Siirt’in Tillo ilçesine giden tüm dolmuşlar ve taksiler ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilen Şeyhul Hazin Hazretleri Türbesi’ne dakikalar içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Dini gezintiler için önemli bir yere sahip olan Şeyhul Hazin Hazretleri Türbesi tarihi yapısıyla da turistlerin ilgisini çekmektedir. Yıl boyu birçok ziyaretçi kabul etmektedir.
Her dönem ziyaret edilebilen bu türbe için yaş sınırı bulunmamaktadır.
Girişlerde ücret talep edilmez.
Siirt’in merkezinde bulunan bir başka yapı ise Şeyh Muhammed Kazım Türbesi’dir. Siirt’e giden her araba ile ve Siirt’in her ilçesinden kalkan dolmuşlar ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz bu türbe merkezde yer almaktadır.
Dini anlamda büyük bir öneme sahiptir. Bununla beraber Siirt kapsamlı turlarda da mutlaka görmeniz gereken tarihi bir yapıdır.
İstenilen her dönem ziyaret edilebilen bu türbeye girişlerde herhangi bir yaş kriteri bulunmamaktadır.
Girişlerde ücret talep edilmez.
İrun kalesi, Siirt’in Şirvan ilçesinde bulunmaktadır. Bu kaleye; taksi, otobüs, dolmuş ve şahsi araçlarınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Dakikalar içerisinde kaleye erişebilirsiniz.
Dağın zirvesinde yer alan ve altından nehir geçen bu kale, manzarası ve yapısı ile turistlerin ve yurt içinden insanların ilgisini çekmektedir. Bu yönüyle her yıl tarihi ve turistik gezilerin rotalarından birisi haline gelmiştir.
Kaleye her dönem ziyaret gerçekleştirilebilir, girişlerde herhangi bir yaş kriteri şart koşulmamaktadır.
Kaleye girişlerde ücret talep edilmemektedir.
Tillo ilçesinde bulunan bu türbeye ulaşımı Tillo’ya giden dolmuşlar sağlamaktadır. Dakikalar içerisinde türbeye ulaşabilir ve ziyaret edebilirsiniz.
Tillo’da doğan ve büyüyen Sultan Mahmut adına yapılan Sultan Memduh Türbesi, kültürel, tarihi ve dini anlamda büyük önem taşımaktadır. Her yıl Siirt gezilerinde en uğrak noktalardan birisi olan bu türbe, mimarisi ile de dikkat çekmektedir.
Türbeye her dönemde ziyaret gerçekleştirilebilir ve girişlerde herhangi bir yaş kriteri bulunmaz.
Türbeye giriş yapmak için ücret ödenmesine gerek yoktur.
Tillo Güneş Hadisesi ile bilinen Kalatül Üstad Kalesi’ne taksi ya da şahsi araçlar ile ulaşım oldukça kolaydır. Tillo’da bulunan bu kaleye dakikalar içerisinde çıkabilir ve eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
Kalatül Üstad Kalesi güneş hadisesi ile anılan görsel bir şölene imza atan güzel bir konumda bulunmaktadır. Burası fotoğrafçıların, turistlerin, yurt içinden insanların ve Siirt yerlilerinin oldukça dikkatini çekmektedir. Gerek güneş hadisesi gerek manzarası ile birlikte ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.
Her mevsim ve her dönem ziyaret edilebilecek olan bu kale, ziyaret için herhangi bir yaş kısıtlaması bulundurmamaktadır.
Kaleye girişlerde herhangi bir ücret talep edilmez.
Siirt’in Baykan ilçesinde yer alan Derzin Kalesi’ne ulaşım sağlamak için Baykan’a giden dolmuşlar kullanılabilir. Dakikalar içerisinde ulaşım sağlanabilir. Ancak dik bir mevkiide bulunduğu için tırmanış aşaması zorlayabilir.
Bu kule gözetleme amacı ile kullanılan eski bir kuledir. Adını bulunduğu Derzin Köyü’nden ve kuleyi yaptıran Derzin Beyliği’nden almaktadır. Baykan manzarasını ayaklar altına seren bu kule Siirt’e gelen herkesin mutlaka görmesi gereken bir güzelliğe sahiptir.
Bu kale her dönem ziyaret edilebilmektedir ve ziyaret için bir yaş kriteri bulunmamaktadır.
Ziyaretçilerden hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Tillo’da bulunan önemli bir külliye olan Zemzemil Hassa Hatun, Tillo’ya giden dolmuş ve taksiler vasıtası ile kolay bir ulaşıma sahiptir.
Bir külliye ve bir ibadethane olarak hizmet veren bu mekan, konumu ile birlikte oldukça merak edilen ve düzenli olarak ziyaret edilen yapılar arasında bulunmaktadır. Adını Sultan Mahmut’un eşi, hayatını ibadetle geçiren Zemzemil Hassa Hatun’dan alır.
Her dönem ziyarete açık olan bu mekana giriş için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz.
Girişlerde ücret talep edilmez.
Kormas Kalesi
Siirt’in Şirvan ilçesinin İncekaya Köyü’nde bulunan bu kaleye ulaşım biraz zorlayıcı olabilmektedir. Çünkü dik ve sarp bir alanda inşa edilmiştir. Fakat bulunduğu köye giderek gözlem yapmak için bir dolmuş ya da taksi kullanılabilmektedir.
Bu kale Bizanslılar Dönemi’ne ait eski bir kaledir. Diğer adı İncekaya Kalesi’dir. Bu ismi bulunduğu İncekaya Köyü’nden almaktadır. Gittikçe harap olan ve yıkılmaya yüz tutmuş bir kaledir.
Her dönem ziyaret edilebilen ve ziyaretler için yaş kriteri bulundurmayan bu kale, yıkılmaya başladığı için ziyaretlerde dikkatli olunmalıdır.
Kale ziyaretlerinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Siirt’in Tillo ilçesinde yer alan İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi’ne gitmek için Tillo dolmuşları, taksi ya da şahsi araçlar kullanılmaktadır.
İsmail Fakirullah’ın öğrencisi tarafından yaptırılmış olan bir yapıdır. Dini, tarihi ve kültürel gezilerde büyük önem taşımaktadır. Siirt yerlilerinin, Tillo halkının, yurt içinden gelen diğer insanların ilgisini çeken bu yapı uzun yıllar önce inşa edilmiştir.
Bu türbeye girişler her dönem yapılabilmektedir ve girişlerde herhangi bir yaş kriteri bulunmaz.
Bu türbeye girişlerde herhangi bir ücret talep edilmez.
Geniş bir alan üzerinde bulunan bu mekan, Kurtalan ilçesinde bulunmaktadır. Buraya ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. Tüm ilçelerden Kurtalan minibüslerine binerek Erzen Ören Yeri’ne gidebilirsiniz.
Burası Siirt’in ilk yerleşim yeridir. Bu sebeple araştırma çalışmaları için kullanılmaktadır. Oldukça geniş bir bölge üzerinde kurulmuştur. Bu yönüyle hem yerlilerin hem de turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.
Her dönem ziyaret edilebilecek Erzen Ören Yeri, girişlerde herhangi bir yaş kısıtlaması bulundurmamaktadır.
Erzen Ören Yeri’ne girişlerde ücret talep edilmemektedir.
Şirvan’da bulunan bu kaleye karayolu ile dakikalar içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir. Taksi, şahsi araç ve Şirvan minibüsleri bu konuda büyük kolaylık sağlamaktadır.
Şehri tepeden gören bu kule, kartal yuvasını andırmaktadır ve manzarası ile herkesin ziyaret ettiği bir konumda bulunmaktadır. Diğer adı Küfre Kalesi’dir. Adını bulunduğu ilçeden almaktadır. Doğal bir kaya üzerine inşa edilmiştir.
Bu kaleyi ziyaret etmek için herhangi bir dönem yoktur. Her an ziyarete açıktır ve ziyaretlerde yaş kısıtlaması yoktur.
Bu kaleyi ziyaret etmek için hiçbir ücret talep edilmez.
Siirt’in tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Siirt Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz
Her Derde Deva: Organik Limon ve Faydaları
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.